Treg og ustabil pc?

 

 

Byrjar datamaskina å gå tregt? Oppstår det stadig problemer? Vi har vel alle opplevd irritasjonen som kjem med ein treg Windows-basert PC. Det er heilt unngåelig. Alle opplever det.
 Den tek  lengre tid å starte, programma tek tid for å kome i gang, og det heile startar å føles lite effektivt. Kanskje krasjer den og. Tanken på en helt ny og fersk PC, melder seg. Men nokon enkle grep er alt som skal til for å gjøre  PC-en som ny.

Ein av hovedårsakene til at datamaskinen vert tregere, er at du stadig installerer fleire og fleire program. Maskinen vert fylt, både harddisken og det såkalte Windows-registeret.

- Over tid veks registerfilen, og ting byrjar å gå tregere. Mange program ein installerer legg seg og i bakgrunnen og bruker systemressurser. Dei fleste av oss blir også infisert av programmer vi ikkje eingang veit vi har.

 

Her viser eg deg korleis du rydder opp i kaoset!!

Det første eg ville gjort, var å skaffe eit antispionprogram som f.eks. AdAware eller Spybot. Deretter ville eg sjekka om eg har mykje program som køyrer i bakgrunnen, og avinstallert unødvendige program. Det kan også være lurt å sjekke kor mykje diskplass du har att. Har du mindre enn 10-20 prosent av den totale diskplassen, kan Windows byrje å gå tregt.

1. Fjern programmer du ikkje brukar

Slik går du fram:
1. Velg «Kontrollpanel» fra «Start»-menyen.
2. Velg så ikonet «Legg til eller fjerne programmer».
3. Du vil få opp eit vindu som viser alle programmene som er installert på din datamaskin. Avinstaller dei du ikkje treng, men kun det du veit kva er for noko.


2. Rydd opp i Start-menyen

Etter kvart som månadane og åra går, vil det samle seg et hav av program som du installerer fortløpande. Ikona til disse legg seg som regel på Start-menyen din, og desto fleire du har, desto tregere kan PC-en gå. Fjern ikona du ikkje treng.

Slik går du frem:
1. Trykk på «Start»-knappen.
2. Høgreklikk og velg «slett» på dei du kan fjerne.
3. Husk: Det kan være lurt å fjerne programma fullstendig, det gjer du ved å følgje første råd i denne guiden. Da vil som oftast  ikona og snarvegane forsvinne og.
 

3. Fjern programmer fra oppstarten

Noko av det mest irriterende, kan vere ei mengde unødvendige program som startar samstundes med Windows. Nokon av desse er naudsynte, så pass på: Ikkje fjern for eksempel anti-virus eller anna sikkerhetsprogramvare. Men noko kan kanskje vekk.

Slik går du frem:
1. Trykk på «Start»-knappen og velg «Køyr».
2. Skriv inn «msconfig», trykk enter og velg «Oppstart».
3. Du får opp en liste over program som starter samtidig med Windows. Fjern kun dei du veit kva er for noko, og som du veit ikkje treng å starte opp med Windows.

4. Fjern eventuelle spionprogrammer

Spionprogrammer lurer seg inn på datamaskinen utan at du veit det. Alt du treng å gjere for å bli infisert, er å være tilkobla Internett. Spionprogrammene kan fjernast ved å bruke eit av dei mange gratisprogramma du kan laste ned fra Internett.

Slik går du frem:
Last ned program som Ad-Aware  eller spybot    Køyr gjerne begge programma med jevne mellomrom, det hender eitt program kan finne spionprogram der andre ikkje finn.
 

5. Rydd opp i Windows-registeret

Windows-registeret er ein intern database i maskinen du vanlegvis aldri bør røre. Men her kan det samle seg mykje unødvendig søppel over tid, og det fins heldigvis fleire gratisprogram som kan rydde opp i registeret for deg.

Slik går du frem:
1. Last ned eit slikt program, for eksempel RegCleaner.
2. Installer programmet og følg instruksjonane som føl.
3. Programmet vil instruere deg heilt og fullt på korleis det går fram, og du vil få fleire valmoglegheiter.

6. Rens og reparer harddisken

Windows har to veldig nyttige verktøy for å få orden på hardisken din. Det første renser den for unyttige filer, medan den andre reparerer feil og gjer den generelt raskare. Vær oppmerksom på at reparasjonsdelen kan ta lang tid.

Slik går du frem:
1. For å rense den, velger du «Diskopprydning» fra «Start»-menyen. Det ligg under «Tilbehør» og «Systemverktøy».
2. For å reparere, vel du «Diskdefragmentering» fra akkurat samme menyer der du valde «Diskopprydning» fra.
3. Siden diskdefragmentering kan ta lang tid, må du gjerne sette PC-en til å arbeide for seg sjølv, t.d ei natt.7. Slett midlertidige filer

Når du surfer på Internett og gjer andre ting på PC-en din, vil det samle seg opp midlertidige filer som ikkje alltid forsvinn slik du ynskjer. Desse kan samle seg opp og ta mykje plass. Heldigvis er det veldig enkelt å fjerne desse.

Slik går du frem:
1. Først bør du velge «Kjør» fra «Start»-menyen. Skriv inn %temp% og slett alle filene i vinduet som dukker opp.
2. Fjern også alle midlertidige filer fra maskinen.
3. Dersom du bruker Internet Explorer, gjer du det ved å velge «Verktøy» og så «alternativer for Internett». Her kan du velge å slette midlertidige filer.

8. Fjern alle Windows-effekter

A.o.t har Windows satt seg til å vise grafiske effekter som du strengt tatt ikkje treng. Desse gjer kanskje Windows litt finare å sjå på, men dersom du har ei gamal datamaskin eller ei maskin med eit gamalt skjermkort, kan det gjere maskina treg.

Slik går du frem:
1. Finn ikonet «Min datamaskin», anten på skrivebordet i Windows, eller under «Start»-menyen.
2. Høgreklikk på ikonet og velg «Egenskaper».
3. Velg «Avansert» og så «Innstillinger» under «Ytelse». Merk av «Tilpasset for beste ytelse».

9. Fjern alle virus

Kanskje viktigst av alt er det å rense datamaskinen for virus. For å gjere dette treng du eit antivirusprogram. Dette har du kanskje allereide installert, men du kan også laste ned fleire gratisprogram fra Internett. Å fjerne virus hjelper alltid!

Slik går du frem:
1. Eg anbefaler blant annet programmet AVG AntiVirus.
2. Last ned programmet og installer det på maskinen.
3. Når programmet er installert, vil det gjere ein fullstendig sjekk på PC-en din, oppdatere virusdefinisjon og fjerne virus